С новия ОУП те вече са осигурени. Следващият етап от планирането

...
С новия ОУП те вече са осигурени. Следващият етап от планирането
Коментари Харесай

Арх. Чавдар Тенев: Пловдив се развива и има нужда от нови те...

С новия Общ устройствен план те към този момент са обезпечени. Следващият стадий от планирането са цялостни ПУП-ове на тези новите територии 

" Условията на живот се трансформират, икономическата среда и технологиите се развиват. Демографската картина се трансформира трайно. Всичко това напълно естествено докара до нуждата от актуализацията на Общ устройствен план - градските проекти не са безконечни. Факт! В случая сме очевидци на изменение на Общ устройствен план посредством неговата актуализация, което значи, че чакаме усъвършенстване в изискванията на обмисляне на града ", сподели за „ Марица “ арх. Чавдар Тенев, ръководител на КАБ-Пловдив. 

Според мен параметрите, коит​о са заложени в обновения проект, са положителни -те са съобразени с ограничение в презастрояването в Пловдив.  Макар че онази част от градската тъкан ​- главно териториите в необятния център - няма по какъв начин да бъдат изменени. Тези зони на града от дълго време са преуплътнени. Ако погледнем демографската обстановка, виждаме ясно очертаващата се наклонност - градът има потребност от нови територии за застрояване.

С новия Общ устройствен план към този момент са обезпечени такива. 

Добрата вест е, че тези нови територии, които следва да се изградят, заемат много огромни сектори от някогашни аграрни земи. Сега, с новия План, те са включени в рамките на града  - това са към 600 хектара сред Прослав и Коматево. Също в двата квартала „ Остромила “ и „ Беломорски “.

Следващият стадий от планирането са цялостните Подробни ​устройствени планове  (ПУП) на новите територии, които с актуализацията на Общия организационен проект се включват в строителните граници на града.

Оттук нататък, откакто Общ устройствен план влезе в действие, е належащо да се подхващат следващи дейности. Те са по обмисляне на бюджет на Общината за разработване на цялостни подробни проекти на тези огромни територии. Или идващият стадий от планирането са цялостните Подробни ​устройствени планове  (ПУП) на новите територии, които с актуализацията на Общия организационен проект се включват в строителните граници на града. 

За разлика от частните подробни устройствени проекти, засягащи дребна група парцели, инициирането и изработването на Подробен устройствен план за огромни територии, обхващащи доста парцели, е задача на Общината. Новото е, че в сегашната обстановка, когато става дума за доста по-големи територии - както в тази ситуация със зоната сред кв. Прослав и Коматево, „ Остромила “ и „ Беломорски “, - би трябвало да се възнамерява комплицирана улична мрежа с изискване за обезпечаване на градски превоз, да се дефинират терени за учебни заведения, за детски градини и така нататък Това притежателите на земи там не могат да създадат. Това е задача за Общината и по нея би трябвало незабавно да се стартира работа, посочи арх. Тенев. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР